Felix kattunge. Namnet är inte riktigt bestämt ännu. Plexus, kanske?
lördag, juli 28, 2007
Melody flyttade idag ...
Felix kattunge. Namnet är inte riktigt bestämt ännu. Plexus, kanske?
torsdag, juli 26, 2007
Att "boa" - på olika sätt
Men inte jag.
Jag har tagit fram barnkläderna, det måste jag erkänna (vi har massor i storleken 50-60 cl som bäbisen växer ur på några veckor), och jag har full koll på var vi har barnvagnen (köpt till Philip -03; vi föll för reklamen om lufthjul men de är helt värdelösa och fick punktering säkert tio gånger under vår första utlandsresa med den samma höst) och bilbarnstolen. Dessutom har vi ställt fram spjälsängarna: en till över- och en till undervåningen, så man slipper springa mellan våningarna för att titta till bäbisen när den sover. Det måste nämligen vara praktiskt. Ingen sänghimmel, för den är bara i vägen, inga nyinköpta sängkläder för de irriterar bäbisars känsliga skinn, inga nya barnkläder den allra första tiden av samma orsak, inga leksaker på barnvagnen som ska hängas åt sidan vareviga gång bäbisen ska lyftas upp och ner ... Ingenting ska vara gulligt pastellfärgat. Bäbisar gillar tydliga färger, så varför använda ljusgult, ljusblått och ljusrosa när det finns rött, vitt och svart?
Mitt boande har gått ut på att verka hovar (en häst förra veckan, en och en halv häst denna vecka så jag har två bakhovar kvar på Melody; jag fick så vansinnigt ont i magen att jag bara inte kunde luta mig framåt trots att det var så lite kvar), ställa ut hundar, klippa gräsmattan, städa (inklusive torka lister osv), göra upp listor till resten av familjen med saker som jag överlåter åt dem att göra (fixa punkteringar på cyklar och crossar osv) ... Och så försöker jag aktivera hundarna och helst barnen samtidigt med långa skogspromenader och bad i sjön för att vi ska hålla igång allihop ... På nätterna har jag förvärkar som gör så ont att jag måste "andas" mig igenom dem och varje natt tänker jag att i morgon ska jag minsann sova längre än till halvfem och sedan ska jag vila på dagen också och inte göra någon nytta alls. Sedan går det som det går ... "Jag ska bara", tänker jag, och börjar fixa med något ändå. Men idag har jag faktiskt tagit det lugnt! Nu ska jag "bara" ta med mig hundarna en liten sväng så att de får springa utan att jag behöver gå nästan någonting alls. Jag måste nämligen samla mina krafter för att orka med allt jag har planerat inför imorgon ...
(Inom parentes kan jag ju säga att jag är medveten om hur lite man hinner och kan göra när bäbisen väl har kommit, därav min nuvarande hyperaktivitet. Och bäbisen mår bra, enligt det senaste MVC-besöket. Jag skulle aldrig utsätta mina barn för något som jag trodde var skadligt.)
måndag, juli 23, 2007
Om utställningen och lite annat
Jag har skrivit våra hundars resultat och kritik på nyhetssidan på vår hemsida (http://www.skyborne.tk/) och kommenterar därför bara lite till här.
BIR gick som sagt till Ch Adagio No Regrets, "Täppas", och BIM med cert till Smillas halvsyster Play A While Lady Orlando (e. Ch Adagio Ta Moko, som är kullbror till Täppas). BT-2 kom ytterligare en Ta Moko-dotter, Ch Adagio Tainted Love. BT-3 gick till Adagio Just Whistle (som har samma pappa som Jazz och är släkt med Smilla på mammans sida) och BT-4 till Mac Bells Driving Miss Daisy (släkt med Smilla på pappans sida). De två som slog Smilla i unghundsklassen blev alltså BT-1 och BT-4, och även de tre som placerades efter Smilla i klassen var verkligt fina. Jag har sagt det förut men det tål att upprepas: konkurrensen på utställningarna inom den här rasen är verkligen stenhård!
Jazz fick en etta och placerades trea i konkurrensen. Domare var Bitte Ahrens, Italien. Hon är en jättebra domare; jag ställde för henne i fjol också (då blev Jazz BIM-valp och Smilla BT-4) och hon sa att Jazz "bara" fick en etta eftersom han rör sig lite trångt bak men att hon i övrigt tyckte om hans utseende och rörelser. Sebastian hade lovat att springa med hundarna i ringen om det behövdes, men nu gick det bra ändå eftersom Bitte inte vill att man ska springa så fort som möjligt utan i rätt tempo för hunden (vilket för det mesta faktiskt innebär lite långsammare än maxfart). Jag hade på mig ett knäskydd också, så jag blev bara lite mer halt efter mina rundor i ringen. Och bäbisen ligger snällt kvar i magen ... Jag kan tänka mig att det är lite obehagligt att studsa mot bäckenbotten när man springer - men jag frågade faktiskt barnmorskan förut om det kan vara skadligt för bäbisen, och det är det tydligen inte (möjligtvis otrevligt för mamman). Men sådant kan man ju stå ut med!
Fint väder hade vi också, och det gick bra att köra och ställa upp husvagnen trots att Patrick inte var med. Han jobbar eftersom Storsjöyran har börjat. Simon var förresten med på målvaktslägret i Östersund förra veckan, och han var väldigt nöjd med lägret trots att det inte var så fint väder. Höet har vi fått in också - 61 balar - men jag tror inte att alla behövs eftersom vi ska ha färre hästar hemma än förra vintern. Divas tå har läkt bra och jag hoppas att hon inte kommer att känna av skadan när det gått fram några enstaka veckor till.
måndag, juli 16, 2007
Röda djur
Den röda kattungen har gått i koppel också idag. Det gick rätt bra.
En bild som kunde ha blivit bra. Tänk bara bort trädet, hinkarna, elbanden och grimman, så ... Och så lite mer sol och mindre skugga. Love Story 1 år.
söndag, juli 15, 2007
Försöker vila ...
Blue girl.
Hey, you! Where did you go?
I wonder if this flower smells like the other ones ...
lördag, juli 14, 2007
Sebastians sextonårsdag!
Jag hade inte så ont i knäet de första tio stegen jag sprang, men sen ... Nu gör det nästan lika ont som den första dagen efter att jag vred knäet ur led. Som tur var hade jag varit lite förutseende och lämnat Jazz hemma för att slippa springa mer än nödvändigt. Domaren ville dessutom se Smilla (och även många av de andra hundarna) ett antal gånger både fram och tillbaka och runt, och vi fick också springa lite extra i konkurrensklassen innan domaren var klar med placeringarna. Bra att hon var noggrann, men det blev samtidigt onödigt mycket springande för min del. Men den som sig i leken ger ...
De övriga i familjen är på Åsele marknad. Patrick och Sebastian jobbar (som ordningsvakt respektive i insläppet på festområdet "Trillen"), och Simon och Felix har bara roligt. Jag har nog berättat om Åsele marknad redan förut, och jag kan i alla fall upprepa att det är en gigantisk folkfest med massor av människor i alla åldrar. Inte som de små pluttiga marknaderna som så många andra små orter arrangerar, alltså. Jag är ingen anhängare av marknader rent generellt, men den i Åsele är faktiskt ett undantag.
Tidigare i veckan har vi mest gjort allmänna saker: klippt klorna på kattungarna och hundarna och gått igenom hundarnas tänder, badat vid bryggan, varit ute och gått (faktiskt nästan hela vägen till Bodsjön; jag gick med Philip, Felix, Jazz och Smilla; det tog lite tid men det kändes ändå bra att gå ... just då), bytt hage till småhingstarna, klippt gräsmattan igen (det har växt dåligt pga torkan, men det regnade i några dagar och då sköt det iväg några centimeter) ...
Jag har förvärkar på nätterna och målar upp olika skräckscenarier angående när och var förlossningen kommer att sätta igång. I natt tänkte jag på vad som skulle hända om vattnet gick i bilen tidigt på morgonen någonstans i skogen mellan Ånge och Ljusdal där vi åkte idag; det är en avskyvärt tråkig väg som knappt har någon bebyggelse alls. Skulle jag ha vänt och åkte hemåt igen för att lämna Smilla och helt säkert hamna på "rätt" sjukhus den här gången (alltså i Östersund; det är andra län i Ånge respektive Ljusdal), eller ringt ambulans och försökt övertyga ambulanspersonalen om nödvändigheten att ta med Smilla i ambulansen också - för att lämna henne i bilen hade jag vägrat ... Och var skulle hon ha varit under själva förlossningen? Ja, det var ju tur ändå att jag slapp ifrån det slutgiltiga ställningstagandet ... Den här gången. Det kommer nämligen fler utställningar framöver. =)
måndag, juli 09, 2007
Grattis!
Smillas kullbror, Skyborne Emerald-Action, tog ju sin lc-licens tidigare i vår, och den 1 juli deltog han i sitt första lc-prov i Boxholm. Han kom på plats 37 av 74 deltagande hundar. Strongt gjort i den hårda konkurrensen!
Ett av Smillas unga halvsyskon, Play A While Lady Orlando, blev BIR och BIG-3 med Cert och CACIB på Borås internationella utställning!
Divas mamma, NORDJV -03 SVCH SLCCH Foxys Metallica, blev BT-4 på Gällivares internationella utställning!
Ekbäckens Jarrahs mamma, Ekbäckens Jasmine, blev BIS i mycket god konkurrens i Nybro i helgen!
GRATTIS TILL ER ALLA!
Dessutom har Simon antagits till ett målvaktsläger nästa vecka i Östersund. Det är fotbollsklubbarna som väljer ut talangfulla målvakter de anser värda att satsa på (det är nämligen klubbarna som betalar deltagaravgiften till den här målvaktsskolan och det är begränsat deltagarantal), och Simon får alltså representera Bräcke. Roligt!
Det är kanske inte viktigt att vara bäst - men nog stärks självförtroendet av framgångar?!?
söndag, juli 08, 2007
Kattungarna har nu blivit så där roliga som bara kattungar kan vara! De kan klättra ur sin låda, så jag har gjort ett hål på ena sidan så det blir enklare för dem att ta sig tillbaka igen. Nu har vissa av dem börjat smaka på vanlig kattmat också. På grund av återbud finns nu följande ungar fortfarande till salu: långhåriga: ljusröd hane, helgrå hona, trefärgad (sköldpaddsfärgad) hona. Bilder finns i tidigare inlägg. Korthårig: svart hane med vita tecken. Samtliga naturligtvis ursöta! De har blivit avmaskade och "kloklippta" en gång hittills. De är födda 7 respektive 8 juni (två olika kullar).
Det regnade både igår och på förmiddagen idag; bilderna här ovanför är tagna tidigare under veckan. Diva verkar inte påverkad alls av fredagens operation utan äter och är glad som vanligt. Hon haltar inte ens när hon går, men hon tycker inte att det är så kul med plastpåsen jag knyter runt bandaget när vi ska ut, och tratten är hon förstås inte heller förtjust i men hon finner sig ändå i situationen utan problem.
Jag har börjat träna upp mitt knä igen. Jag tränar lite lätta "benspark" på gymmet, och igår gick jag 15 minuter på löpbandet i slowmotion (3 km/h) för att tvinga mig att gå rakt på foten utan att halta. Idag gick vi till Gimån, ca 3 km sammanlagt, och det gick också ganska bra. Philip cyklade och Felix åkte skateboard en del av vägen men gick sedan resten, för det är grusväg och långt ifrån perfekt underlag för en skateboards små hjul. Philip är riktigt duktig på att cykla rakt fram utan att vingla över hela vägen, och dessutom skyndar han sig att kliva av cykeln och ställa sig på sidan när det kommer bilar.
Nu ikväll har jag tagit fram babykläder storlek 50-60 och blev förstås nostalgisk när jag tittade på dem ... Philip och Felix tyckte också att det var roligt att titta på kläderna och de förundrades över hur små de själva var för inte alltför länge sedan. Jag ska tvätta upp kläderna eftersom de ju legat nerpackade i fyra år - och konstigt nog känns det som om det är jättelång tid kvar tills bäbisen ska födas trots att det ju inte är det. Det är i alla fall skönt att vara ledig nu de här veckorna som är kvar, för när jag väntade såväl Simon som Felix och Philip jobbade jag ända fram tills de föddes. Det är skönt att kunna kliva upp när man vill och inte när klockradion startar - även om jag för det mesta vaknar onödigt tidigt ändå, särskilt på somrarna och när jag är gravid.
fredag, juli 06, 2007
Divas tå - del två
Imorse åkte Divas gips av när jag gick ut med henne. Det var lätt att konstatera att tån inte alls låg som den skulle utan var lika sned som innan, så efter att ha diskuterat igenom situationen med veterinären på djursjukhuset bestämdes det att tån skulle amputeras. Jag har svårt att tro att tån skulle ha hållit annars - möjligtvis om hon varit en slö hund av en annan ras som aldrig sprang lös, men inte med tanke på att hon är en ung whippet ... Sagt och gjort: Diva är nu tretåad på vänster bak (det var den näst yttersta tån som togs bort) och har fått komma hem igen. Jag hoppas verkligen att det visar sig att beslutet var rätt och att hon inte kommer att få några framtida besvär av det här. Om två veckor ska stygnen tas bort, och sedan följer ytterligare en vecka med enbart koppelpromenader innan jag kan börja träna upp henne igen. Hon blir nog en lämplig följeslagare under höstens barnvagnspromenader!
Jag har fått nummerlapparna nu till Alfta. Det är hela 62 anmälda whippetar - så många att tikarna kommer att få en annan domare än vad som ursprungligen var bestämt. Jag har fortfarande svårt att gå pga knäskadan, och eventuellt visar jag bara Smilla i Alfta. Om jag inte ens kan gå normalt med bara en vecka kvar till utställningen så är det nog tämligen orealistiskt att tro att jag ska kunna springa med två hundar ... Jazz är dessutom den av de två som kräver lite högre fart, vilket innebär att han i så fall blir den som får göra Diva sällskap hemma.
När jag har tid över roar jag mig ibland med att kolla på domarnas tidigare bedömningar via SKK:s hunddata. En av de utländska domarna som ska döma nu i sommar har dömt whippetar i Sverige vid tre tidigare tillfällen (dock inte de senaste åren). Vid två av dessa utställningar delade hon ut 16 tvåor av 26 hundar den ena gången, och 8 tvåor av 13 hundar den andra gången ... Eftersom jag inte själv har sett de bedömda hundarna har jag gått in och tittat hur andra domare bedömt samma hundar, och det är rätt intressant att se hur mycket det skiljer mellan olika domare. Så - ibland undrar jag faktiskt vad jag håller på med. Det måste vara svårt för utländska domare att sätta sig in i hur vi i Sverige är "vana" vid att hundarna bedöms - men kanske är det också så att vissa domare tycker att en tvåa innebär att hunden faktiskt är helt okej, ungefär som man inom vissa raser bara "behöver" en tvåa eftersom det är bruksegenskaperna som är de viktigaste - medan jag då undrar vad det var som var så himla fel att hunden "inte ens" fick en etta ... Vid sådana tillfällen blir man i alla fall lite klokare om domaren tar sig tid att förklara vad det berodde på, även om det så bara är med några enstaka ord. Alla människor lägger ju märke till olika saker och har olika preferenser - det är väl det som är en del av tjusningen med utställningar också. Annars så skulle man ju bara behöva visa varje hund vid ett enda tillfälle (förutsatt att den då vuxit klart och är välvisad) ...
Och vad gör vi när vi inte är på djursjukhuset eller på utställningar? Jo, vi tillbringar en hel del tid vid sjön och är glada över bryggan. Det är varmt men lite blåsigt just nu, och vi följer väderleksrapporterna som berättar om regnet i södra Sverige och förvånas över att vi inte fått något regn alls. Det skulle faktiskt behövas. Enligt prognoserna ska det emellertid regna en del här i flera dagar framöver ...
Sebastian har jobbat sina tre veckor nu, varav han var ledare på fotbollsskolan i Bräcke i en vecka. Simon och Felix var också med, men som deltagare. Det är lite kul att se hur olika barn är när det gäller att röra sig och t.ex. spela fotboll redan när de är så små som de yngsta deltagarna (sex år). Det skiljer massor! Till viss del kan man faktiskt ana sig till att vissa barn nog vuxit upp framför teven eller datorn ... Och att deras mammor nog gjort dem sällskap - för att det bara beror på "dåliga" gener köper jag inte ... =)
Nu ska jag se om Diva piggnat till så att hon vill gå ut och kissa och kanske dricka lite. Jag fick bära in henne när vi kom hem. Vill ni förresten veta vad en tåamputation kostar? 6995 kr betalade jag i Östersund idag, utöver de 3200 kronorna jag betalade i måndags för att veterinären skulle försöka lägga tån tillrätta. Varför blev jag inte veterinär? =)
tisdag, juli 03, 2007
Sommarkatter!
Trefärgad tjej. Eventuellt tingad.
Grå tjej och den cremefärgade igen. Maniacs ungar (skrev fel här tidigare idag. Sorry!)
Och till sist min unge! Här med den svarta tjejen.
Med tanke på rubriken kanske jag borde skriva något om fenomenet sommarkatter - men jag hoppas och tror att alla ni som läser detta ändå tar ett sådant ansvar för era djur att ni placerar om eller avlivar de djur som ni av någon anledning inte kan behålla ... Hellre en snabb död än en utdragen och plågsam sådan.
Vi har fått tag på bra hem till de flesta av kattungarna nu - och jag hoppas att våra lyckliga sommarkatter kommer att vara lika lyckliga vinterkatter om ett halvår!
måndag, juli 02, 2007
Hundälskare - eller inte ...
På förmiddagen var det ytterligare tre vinthundar på djursjukhuset: en saluki och två hjorthundar. Det var trevliga hundar och medföljande likaledes trevliga mattar - och det är så roligt att vinthundsägare nästan alltid har något att prata om. (Maria G: Bitte hälsade så mycket!) Hundarna var snälla och tysta. På eftermiddagen fick vi vänta i vad som kändes som evigheter (fast det var nog kanske bara 1,5 timme) på att få prata med veterinären och hämta Diva, och då var det inte lika trevliga hundar där (mattarna vet jag inget om) ... Det var bland annat en jämthund, en gråhund och en som såg ut som en liten flat coated retriever. De var stirriga och jobbiga och deras hussar och mattar såg lika svettiga ut som hundarna (fast det luktade bara hundsvett) medan de förgäves försökte få dem att sitta eller åtminstone låta bli att dra så förbaskat i kopplen medan de skrev in sig eller betalade eller bara väntade på sin tur. Dessutom skällde hundarna. Konstant! Jag höll fasiken på att bli vansinnig ... Trött var jag redan efter att ha vaknat alldeles för tidigt i morse, och hungrig hann både jag och barnen bli trots att vi faktiskt ätit både lunch och efterrätt medan Diva varit kvar på djursjukhuset (och dessutom fanns det en skål med bjudgodis i väntrummet så barnen klagade inte). Jag tror det var då jag insåg att det verkligen var så, det som jag förut knappt vågat sätta ord på: Jag är ingen sådan där genuin hundälskare som älskar alla hundar av alla raser oavsett hur de beter sig, och som sätter sig ner och gullar till och med med de mest ohyfsade hundarna som aldrig ser ut att ha varit inomhus förut och än mindre haft koppel på sig ...
Det var en sådan befrielse när vi äntligen fick gå och hämta vår älskade whippa som varken gnällde eller skällde utan bara var snäll och lycklig över att vi äntligen kom. Och själv var jag också lycklig som fick åka därifrån till slut, hem till våra hundar som nästan inte är hundar alls utan helt andra varelser - som från en annan planet i jämförelse ...
Mot nya äventyr!
Dessutom har Diskett och Design flyttat till Delsbo i Hälsingland. Diskett ska bli ridponny men väntar ju också förhoppningsvis ett helsyskon till Design nästa år. Vi är supernöjda med Design; finare och trevligare hingstföl får man leta efter! Alla hästarna gick snällt in i hästtransporterna (vilket jag i och för sig förväntat mig, men man vet ju aldrig) och jag ska försöka hälsa på när jag har möjlighet. Lycka till nu med Lightning, Diskett och Design!
Melody kommer att flytta till Svenstavik nu under juli. Hon är en sådan där speciell ponny som man förstås aldrig borde sälja - men jag har ju kvar hennes mamma och två småsystrar och jag är säker på att Melody får ett bra hem, och det är viktigast. Och det känns trots allt bra att det är fina och trevliga ponnyer vi säljer.
Nu har vi bara två småhingstar kvar till salu: Morris hingstföl e. Heniarth Yarra Glen och Skylines ettåriga fux med bläs och vita strumpor, Love Story. Hör gärna av er om ni är intresserade!
Om allt går enligt planerna kommer vi att använda vår Ekbäckens Jarrah som avelshingst nästa år ... Men mycket kan hända, och att få en hingst genom nålsögat till godkänd avelshingst är ju som ni kanske vet inte det lättaste. Hittills ser Jarrah väldigt lovande ut, och i hans härstamning kombineras ett flertal av de vackraste och bästa welsh mountainponnyerna jag känner till.
Igår klippte jag klorna på kattungarna och idag ska jag avmaska dem - måste bara köpa avmaskningsmedel först. Jag har läst mig till att de ska avmaskas med Axilur när de är 3, 7 och 11 veckor gamla, så nu hoppas jag att det stämmer och att det finns hemma på apoteket i Bräcke. (Det finns andra avmaskningsmedel också, men Axilur är ju i alla fall beprövat.) Nu kan de springa omkring lite och busa, och barnen tar ut dem på gräsmattan flera gånger varje dag.
Igår gjorde vi (läs: Patrick) färdigt bryggan så nu ska vi inviga den med fika nästa gång det blir soligt. I natt har det regnat, men jag önskar faktiskt att det kunde ha regnat mer med tanke på familjens pollenallergiker (Patrick och Simon). Dessutom växer det ju bättre om det regnar ibland ...
Jag var förresten till mödravården förra veckan, och allt var bra utom mitt blodvärde som var ännu lägre än förra gången (faktiskt riktigt dåligt) så nu kan jag nog inte hitta på fler ursäkter för att slippa undan att äta järntabletterna som jag köpte för någon månad sedan. Jag tror jag har ätit tre tabletter på en månad ... Men huvudsaken är att bäbisen mår bra, och det verkar den göra.