söndag, juli 19, 2009

Ogräs, resor och födelsedagar

Saga på ängen bakom vårt hus. Idag blir hon fem månader gammal! Nu i veckan tappade hon sin sista hörntand och ytterligare någon tand.
Smilla till vänster och Saga till höger. Bilden är dock missvisande: Smilla är fortfarande större än Saga.

Sagas öron har farit lite hipp som happ (lagt sig framåt) den senaste tiden, men för det mesta hänger de alldeles perfekt - dock inte på den här bilden! Jag har under kortare stunder använt utställningskoppel på Saga vid ett par promenader, och det har hon accpeterat helt utan problem.
Förutom Saga har vi även firat flera födelsedagar denna vecka: Sebastian fyllde 18 i tisdags och fick en systemkamera av oss, och Patricks äldsta syster fyllde jämnt och firades igår.


Veckan har i övrigt bestått av resor åt lite olika håll; Sebastian ska vara borta även veckan som kommer. Själv har jag dessutom ägnat mig åt ogräsrensning av gräsmattan. Jag hade nog trott att en nysådd gräsmatta sköter sig själv, förutom vattning under torra dagar och lite gödsling emellanåt. Det har emellertid visat sig att ogräset växer ännu bättre och snabbare än gräset - faktiskt så till den grad att ogräset vid det är laget antagit skepnaden av välgödda träskmonster i förhållande till de betydligt mindre och nättare grässtråna ... Eftersom man inte får döda träskmonster på konstgjord väg när gräsmattan är yngre än sex månader gammal, har det bara varit att antingen le åt eländet och tänka att gräsmattan nog blir fin nästa år (eftersom de flesta av ogrässorterna är ettåriga), eller att rensa bort de största monstren manuellt (alltså för hand). Tja, rensning blev alternativet för oss ... Efter en massa timmars jobb ser nu gräsmattan riktigt skaplig ut på framsidan av huset, och sisådär på baksidan, där jag inte lagt ner lika mycket tid. Det har inte känts riktigt bra att kliva omkring på de späda grässtråna, men jag hoppas att de flesta överlever. Om inte annat har vi sått lite extra frön där gräset tagit sig dåligt.


Indra har slutat med blöjor och är jätteduktig på att gå på toaletten. Vi har slutat använda blöjor på alla våra barn under sommaren när de fyllt två år (alla är sommarbarn), så vi hade redan bestämt oss för att göra likadant med Indra. Det är ingen idé att dra ut på blöjavvänjningen, för jag är övertygad om att barn i normalfallet är redo att sluta med blöjor när de är två. Att vänta längre är ingen fördel för barnet, även om det väl är enkelt för föräldrarna att fortsätta med blöjor på barnen av ren bekvämlighet. Dessutom har våra barn fått lära sig att använda toaletten på en gång; ingen potta eller pottstol, med andra ord. Detta eftersom det ju alltid är vanliga toaletter de måste använda när man är på andra ställen än i hemmet, vilket vi ofta är.