måndag, maj 22, 2006

Fölningen


En stund före tolvslaget natten mellan söndag och måndag började Morris föla. Allt gick enligt instruktionsboken ända tills det ena frambenet och lite av det andra frambenet var helt ute. Sedan var det stopp ... Halva huvudet var ute men den bredaste delen återstod alltså. Morris gick runt, lade sig och krystade, gick runt osv ett antal gånger utan att det hände något mer. Till slut lirkade jag fram det andra frambenet och då fixade hon resten själv. Fölet hade säkert kommit ut till sist ändå eftersom det inte var något felläge - men en fölning ska gå rätt snabbt eftersom både sto och föl fort blir utmattade om det drar ut på tiden. Klockan stod på exakt 00.00 när fölet var helt framme.
Det är ett fint och långbent stoföl med en smal bläs och vita strumpor - åtminstone bak. Hon har en ljus fuxfärg och det är svårt att se om det är strumpor även fram.

En kvart gammal och redan på benen! Hon är pigg och kavat och gjorde bara några enstaka vurpor innan hon fick ordning på benen. Inom en timme hade hon dessutom ätit också.

Idag har Morris och fölet varit ute i ett par timmar tillsammans med Skyline och Love Story. Fölen är ju halvsyskon (samma pappa) så det ska bli roligt att se om det blir några likheter mellan dem så småningom. Bättre bilder på Morris föl kommer inom några dagar. Batterierna i kameran har tagit slut - som vanligt. Nu ska jag köpa uppladdningsbara batterier istället.

Vår vackra och duktiga Morris har nu tre döttrar och en son (Ekbäckens Mr Morgan). I juni ska både hon och Skyline betäckas med Heniarth Yarra-Glen.