Priset på whippetvalpar i Sverige är vanligtvis 8000-9000 kronor; det finns några enstaka uppfödare som tar mer än så. Men vad har valpen egentligen kostat uppfödaren, och vad är rimligt att räkna med när man ska bestämma priset?
Till att börja med finns det utgifter man inte kommer ifrån: Valpen ska registreras i SKK (kostnad 355 kr/valp); den ska vaccineras, chipmärkas och veterinärbesiktigas (kostnad alltifrån 600 till 1500 kr/valp beroende på veterinär); den ska avmaskas (vilket är så pass billigt att det inte behöver nämnas egentligen, några tior per valp) och den ska äta valpfoder från att den är ca 3 veckor gammal. Vi ger Royal Canin. Fodret de första veckorna är förhållandevis dyrt, men jag har ingen exakt prisuppgift i huvudet. Därefter kostar 15 kg ca 560 kr, och har man kennelrabatt är säckarna ungefär en hundring billigare. Därtill kommer att man som uppfödare, om man använder sig av whippetklubbens valphänvisning, ska betala ett års medlemskap i whippetklubben åt sina valpköpare (kostnad 150-350 kr/valpköpare, beroende på om köparen bor i Sverige eller utomlands). Dolda felförsäkringen, som de flesta använder sig av nu för tiden, ingår för vissa försäkringsbolag i tikens försäkring, och för andra försäkringsbolag betalar man någon eller några hundralappar extra per valp för detta. Vi betalar 150 kr/valp. Kostnaden för parningen varierar naturligtvis beroende på vilken hane man använder, var han finns och ibland även hur många valpar det blir i kullen. Jag vet inte om jag vågar mig på ett genomsnitt ... Men 2000/valp kanske är rimligt att ha som utgångsläge, plus minus de kostnader man har runtomkring själva parningen. Har man en egen hane har inte parningen för den skull varit gratis; man har förmodligen lagt ner ännu mer pengar på sin egen hane än vad kostnaden per valp skulle ha varit vid en parning med någon annans hane. Då tänker jag på inköpspris, försäkring, foder, veterinärkostnader, meritering ... Omöjligt att räkna på, helt enkelt. Har man, som vi, långt till utställningar, rundbana och lure coursingprov, blir det ännu svårare att räkna ut. Flitiga utställare kan dessutom åka på femton utställningar på ett och samma år, medan andra är mer sparsamma med sådana tillställningar och bara visar eller tävlar med sin hund någon enstaka gång.
De valpar som inte flyttar på sin åttaveckorsdag, eller inom en vecka efter besiktningen, måste besiktigas ytterligare en gång (kostnaden på djursjukhuset här är ca 670 kr för en besiktning; vissa veterinärer tar mindre betalt för en ombesiktning om den sker kort tid efter den första) och hinner den uppnå tolv veckors ålder är det förstås nödvändigt att ge den sin andra vaccination. Dessutom hinner valpen äta mer ...
Kan man lämna sin tik och valparna ensamma hemma hela dagarna om man jobbar heltid? Nej, naturligtvis inte. Därför måste man planera in semester, föräldraledighet eller tjänstledighet, om man inte är sjukskriven, arbetslös eller arbetar hemifrån. Ska den eventuella extra kostnaden få räknas in i valppriset?
Kostnaderna för tiken då? Hennes inköpspris, försäkring, foder, veterinärkostnader; kostnaderna för hennes eventuella meritering? Och hur vet man hur man i så fall ska fördela hennes kostnader på antalet valpar, när man inte i förväg kan veta hur många valpar tiken kommer att få under sin livstid? Om förlossningen sker med kejsarsnitt, ska den kostnaden också fördelas på valparna? Vissa uppfödare har även lämnat ut sin egen uppfödning på s.k. "halvfoder" (som det heter i folkmun och innebär att man behåller viss avelsrätt mot att valpen säljs billigare). Har tiken (eller hanen) då kostat något alls, förutom de uteblivna intäkterna vid försäljningen/överlåtelsen? Nej, tikens kostnad kan man alltså inte heller räkna med ...
Det finns uppfödare (och nu menar jag inte enbart av whippetar, utan hundar rent generellt) som tar flera kullar varje år och som fortsätter avla oavsett om det finns avsättning för valparna eller inte. Att uppfödaren har flera valpar kvar som börjar bli halvstora verkar inte vara något bekymmer, för förr eller senare dyker "rätt" köpare med "rätt" antal kronor upp. Att det kanske blir valpen som i slutänden kommer i kläm bryr man sig kanske inte så mycket om ... Min åsikt är nämligen att valparna bör få flytta till sin nya familj någorlunda tidigt, så att den viktiga socialiseringen inte avstannar. Som uppfödare kan man göra mycket med sina valpar (påbörja rumsrenhetsträning, vänja vid halsband och koppel, åka bil, ta med på aktiviteter osv) men gör alla uppfödare verkligen det? Jag har hört skräckberättelser om valpar som tillbringat flera månader inomhus, och nästan aldrig fått komma utanför lägenheten eller huset där den fötts. Det är inget liv för en valp, anser jag.
Så, åter till min första fråga: Hur mycket ska en valp egentligen kosta? Utan att ha överdrivit kan jag nog påstå att de pengar som en genomsnittlig valp har kostat sin uppfödare kan ligga på ungefär 5000 kr, och pengarna som blir "över" vid försäljningen kan då användas som lön för arbetet man lagt ner, eller för att täcka de kostnader jag räknat bort i min sammanräkning.
Om valppriserna skjuter i höjden, riskerar man att fler människor försöker göra sig en hacka genom att ta valpar - och det gagnar i slutänden inte rasen. Som uppfödare är det väl ändå rasens (och individernas) bästa man ska ha i åtanke, och inte den egna plånboken?
Fast inom parentes kan jag ju säga att 8000 kr för en valp verkligen inte är mycket pengar, med tanke på vad allt annat kostar idag ... Och det är MYCKET jobb med en valpkull, det ska gudarna veta! =)