onsdag, oktober 11, 2006

Mitt i prick!

Det är lustigt vad en viss person kände sig utpekad apropå det jag skrev i mitt förra inlägg ... Jaja, nu har ju i alla fall en person avslöjat sig själv.

Vad är värst: män som sparkar en gång på en trasig gräsklippare eller män som sparkar på sin fru - dessutom med barn närvarande? Patrick tillhör den första kategorin. Vem tillhör den andra kategorin? Genom detta vill jag inte peka ut någon enskild person. Vad som sker innanför andras dörrar och bakom neddragna rullgardiner struntar jag faktiskt i så länge inte barn blir drabbade.

Nu till något annat. Ett tips till dig som ska sälja eller köpa hundar, hästar, bilar osv: Personers eventuella betalningsanmärkningar kan man ta reda på via kronofogdemyndigheten. Det kan vara av intresse om man ska sälja något på avbetalning - men det kan också ge en fingervisning om personens ekonomi. Har personen verkligen råd att ha en till hund/häst? Och vad händer om man hamnar i en tvist med en person som redan har skulder upp över öronen?

Brott som folk är dömda för de senaste åren får man reda på via den tingsrätt där personen är dömd (såvida det inte var länge sedan som personen dömdes). Domar är nämligen offentliga så fort de vunnit laga kraft. I vissa fall behöver man veta personens personnummer, men ofta räcker det med namnet. Tyvärr får man inte reda på misstänkta brott som ännu är under utredning och som de flesta vet tar det i många fall ganska lång tid innan fall går upp i rätten.

Som alla vet vid det här laget finns det ett antal bedragare i det här landet, och man ska förstås göra det man kan för att slippa ha med dessa att göra. Personer som är ärliga har ju inget att förlora på att granskas, eller hur? Det tar bara någon minut att ringa ett telefonsamtal och det kan bespara dig många framtida bekymmer ...