fredag, april 25, 2008

Utflykt

Philip och Olivia delar lika ...

Olivia hoppade själv upp i sittvagnen och satt där en stund med Indra. Indra är hopplös på att slita av sig mössan nu. Vi måste köpa en med knytning under hakan.

Poserar och tittar på Voice
Lite farligt var det allt på stenarna i vattnet! Det man inte ser är att det är ganska strömt dit Olivia tittar.

Det har varit vackert väder hela veckan, och vi har varit ute nästan hela dagarna. Idag gjorde jag, Philip och Indra två utflykter till Gimån tillsammans med några av hundarna. Det är tacksamt att göra utflykter med småbarn, för det räcker med en lämplig promenad och något att dricka så tycker barnen (och jag!) att det är mysigt. I Gimån finns det flera bra ställen där man kan sitta och fika och samtidigt titta på fåglar och kanske fiskar, om man har tur. Dessutom är det en lämplig promenad för valparna också.

När hundarna är lösa hemma brukar Voice hänga med Smilla eller Jazz på äventyr, såsom att leta råttor på åkrarna. Olivia håller sig helst till Diva, som är en perfekt lektant för henne - lagom stillsam och inte våldsam alls. Smilla är däremot lite för mycket lek och för lite tant för att falla Olivia i smaken, och Jazz tycker hon bara om inomhus när han inte rör sig så mycket. Annars leker hon faktiskt en hel del med Voice också, trots att Voice är en typisk whippetvalp och inte alls bryr sig om storleksskillnaden dem emellan.

På kvällarna tittar vi ofta på något teveprogram tillsammans innan de tre yngsta barnen ska sova. Just nu är deras favoritprogram under vardagarna Rent hus (fast Philip brukar inte se hela eftersom han blir trött vid halvnio, och Indra somnar när hon känner för det). För ett par veckor sedan lekte Philip och Felix "städtanterna" Marie-Louise och Marlene flera gånger. Felix ville vara Marie-Louise, och med varsin sprayflaska och trasa putsade de köksluckor och lite annat som såg roligt ut att städa. De var jätteduktiga! Jag har lovat dem att få hjälpa till att putsa fönstren också, men jag har tjuvstartat lite när de inte varit med ... Det kan ju vara ganska tålamodsprövande när småbarn ska hjälpa till eftersom det tar mycket längre tid än att göra det själv, så det gäller att ha gott om tid när man sätter igång med något sådant projekt - eller att helt enkelt ta lite i taget.

Annars tycker jag att Lyxfällan också är ett lämpligt program för lite äldre barn och ungdomar att titta på. Det skadar ju inte att få se några varnande exempel. Jag och Patrick skrattar ofta åt våra minnen från våra första tio år tillsammans, när vi studerade och hade väldigt låg inkomst. Ett antal egna "spartips" lyckades vi skapa under den tiden ... Och vi hade ett bra liv redan då.