tisdag, april 22, 2008

Vårrensar och samlar våra krafter i solen

Ja, det är vad vi har gjort idag och också kommer att fortsätta med i några dagar till. Vi har egentligen alldeles för mycket saker men det går ju bra så länge det är någorlunda ordning på dem (vilket det förstås inte alltid är eftersom vi är så många i familjen och alla har sin egen åsikt om hur och var saker bör förvaras). Någon gång per år gör vi en rejäl utrensning där sådant vi inte använt på något år får åka på soptippen, och så bestämmer vi var sakerna som är kvar SKA förvaras för att det är praktiskt och lätt att hitta ... Fast sedan visar det sig att det inte alls var så logiskt tänkt, för nästa gång man ska ha prylarna är de absolut omöjliga att hitta. Känner ni igen er?

Vi har varit ute och gått också, en förmiddagspromenad med Indra och Voice medan Philip var på dagis, och en eftermiddagspromenad med de fyra yngsta barnen, varav tre cyklade. Indra fick sitta i sittvagnen för första gången och tyckte att det var häftigt. Och så tränade vi förresten mitt på dagen, men då var Indra på dåligt humör för ovanlighetens skull. Annars har vi mest varit ute, och hundarna har lekt på åkrarna, som äntligen blivit så gott som snöfria. Olivia har insett att man faktiskt kan kissa och bajsa ute, och under helgen var hon dessutom så illa tvungen att gå i koppel eftersom det inte är någon höjdare att ha valpar lösa i en stad. Jag har övat hemma med valphalsband och koppel men det har inte gått särskilt bra förutom när jag hållit en köttbulle framför nosen på henne och kopplet har varit helt löst. Då har hon gått flera meter ... Annars tycker jag att det brukar vara enkelt att vänja hundar vid koppel: man lockar lite lagom och så går man och då följer valpen med. Men vet ni vilket koppel som fungerar bäst på Olivia? Jo, väldigt otippat: ett tunt utställningskoppel (en sådan där "snara" som valpar brukar tycka är lite halvotrevliga från början - inget stryphalsband dock). Nu måste jag bara hålla igång den nyvunna färdigheten genom att fortsätta öva så hon inte glömmer hur man går fint i koppel utan att sätta alla tassarna i marken och luta sig bakåt ... Lätt som en plätt! Kanske!

Ett tips om det är någon valp som fortsätter att kissa väldigt ofta (typ flera gånger per timme) trots att den börjar vara fyra månader, och till och med kissar inne trots att den precis varit ut, är att kolla om den har urinvägsinfektion. Det är relativt vanligt och botas enkelt med antibiotika. En av valparna i vår kull har precis behandlats mot just urinvägsinfektion.

Voice har börjat tappa tänderna nu - två i överkäken har redan åkt - så nu gäller det att ha tuggben tillgängliga och att hålla koll på att hörntänderna lossnar så att de permanenta tänderna inte kommer upp innanför och blir sneda. Veterinären kan hjälpa till ifall man ser att det håller på att bli fel och man inte lyckas fixa det själv.

Till sist vill jag tacka er som hört av er och visat ert deltagande i vår sorg. Det värmer!